Plafonarea pretului RCA! Pretul politelor RCA ar putea sa scada considerabil
Propunere ca Statul să susțină financiar predarea mașinilor mai vechi de 15 ani
noiembrie 5, 2021
ASF anunță că încă un Asigurator a părăsit piața RCA
noiembrie 26, 2021

Un proiect de lege pentru modificarea Legii 132/2017 privind RCA a fost înregistrat marţi la Senat, iniţiatorii (16 deputaţi PNL şi UDMR) cerând plafonarea preţurilor RCA la tarifele de referinţă ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) si amendarea Asiguratorilor.

 

„Falimentul unei companii gigant din domeniul asigurărilor (City Insurance) a creat o pseudojustificare de a elucta câştiguri financiare greu de suportat de către cetăţenii care trebuie să încheie asigurări civile obligatorii iar în acest context eratic social şi economic, legiuitorul trebuie să prezinte o modalitate de protecţie acestor categorii de cetăţeni”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului.

 

Companiile de asigurare de pe piaţa de profil din România au ridicat plafoanele (tarifele) nejustificat de mult creând inadvertenţe socio-economice pe piaţa de profil ducând de foarte multe ori la imposibilitatea încheierii unor noi contracte de asigurare obligatorie.

De asemenea, iniţiatorul doreşte prin prezenta propunere legislativă, în vederea descurajării asigurătorilor RCA de a majora tarifele percepute asiguraţilor şi totodată pentru realizarea unui sistem stabil şi echitabil pentru asiguraţi, prin sancţionarea cu mărirea amenzii pentru faptele asigurătorilor RCA, de la 50.000 lei la 500.000 lei.

 

‘Potrivit acestei iniţiative legislative, asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule, ţine cont de directivele europene în materie, de experienţa altor state membre relativ la reglementarea acestei asigurări.

 

 

→ CLICK PENTRU OFERTA RCA 

 

 

 

Conform propunerii de act normativ, asigurătorii RCA vor fi obligaţi să nu depăşească tarifele de referinţă ale ASF.

 

 

Prin prezenta, iniţiatorul doreşte să rezolve problemelor semnalate pe piaţa asigurărilor RCA. Actul normativ va permite stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiara, a unui tarif RCA de referinţă aplicat atât persoanelor fizice, cât şi juridice. De asemenea, având in vedere împrejurările excepţionale manifestate prin dezechilibru major între cerere şi ofertă, respectiv disfuncţionalitatea evidentă a pieţei asigurărilor obligatorii auto din Romania, sa considerat necesară instituirea unui just echilibru bazat pe o realitate obiectivă din punct de vedere al capacităţii financiare a potenţialilor asiguraţi.

 

În momentul de faţă, explozia preţurilor nu are cauze reale. Mai mult, potrivit calculelor făcute de către specialişti, profitul asigurătorilor în prezent este de peste 50%. Conform celor declarate de către conciliatorii în asigurări, “în primul semestrul al anului 2021 comunicarea pentru dauna medie a fost circa 8.000 de lei. Având in vedere 5 din 100 de şoferi fac accidente, deci 8000 x 5 = 40.000 de mii. La asigurător ar rămâne 70.000 de mii de lei. Potrivit ASF, pentru un tir de peste 16 tone, preţul de referinţă este de 7.100 de lei, plus indicele de profit 36%, ar veni aprox. 9700 de lei, deci nicidecum peste 14.000- 18.000 de lei. Adică, la o sută de poliţe RCA vândute, firma de asigurări rămâne cu un profit de 70.000 de lei, conform calculelor, adică asigurătorul câştigă 50%. ”’

 

 

 

UNSAR avertizează că proiectul de lege poate atrage o nouă procedură de infrigement împotriva României

 

 

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare-Reasigurare din România a luat notă cu îngrijorare și surprindere de propunerea legislativă depusă la Senat pe 15 noiembrie, care prevede modificarea Legii 132/2017 privind RCA, în sensul plafonării prețurilor RCA la tarifele de referință ale ASF – Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), relateaza Aleph News.

 

 

 

→ VEZI OFERTA RCA 

 

 

 

Contacteaza-ne