Asigurarea aeronavei “tip Casco”: All Risks / Pierdere totală / Riscul de război

Experți Obsidian Broker specializați în legislație aeriană și în instrumentarea daunelor oferă consultanță, suport tehnic și toate tipurile de produse de asigurare partenerilor din industria aviatică, unități militare, producători de aeronave, companii aeriene, aerocluburi sau persoane care dețin aeronave pentru transport privat.

Fiind vorba de bugete extinse, asigurările și reasigurările din aviație au un caracter internațional și standarde ridicate, stabilite printr-o practică relativ uniformă.

Aviația a cunoscut o incredibilă expansiune în ultimii 60 de ani. Portaluri de monitorizare, precum FlightAware sau FlightRadar24, care contorizează zborurile la nivel mondial, raportează un număr între 10.000 și 16.000 de avioane care se află în zbor în orice moment de timp în toată lumea. Modernizarea flotelor aeriene a favorizat creșterea numărului orelor de zbor, a valorii mărfurilor cargo și a numărului pasagerilor transportați, obligând operatorii și companiile aeriene dezvolte strategii complexe operaționale, de securitate și de transfer al riscurilor.

O serie întreagă de convenții internaționale stabilesc standardele transporturilor aeriene. De la Convenția semnată la Tokyo în 1963, care vizează infracțiunile penale și orice alte acțiuni care pot compromite securitatea aeronavei și disciplina de la bord, până la Convenția semnată la Roma în 1953, care reglementează responsabilitatea operatorilor față de terți. Legislaţia europeană are, de asemenea, prevederi stricte cu privire la obligaţiile operatorilor de transport aerian comunitari față de toate tipurile de terți care ar putea fi prejudiciați la bordul unui avion sau în cursul oricărei operaţiuni de îmbarcare sau debarcare.

În urma tuturor acestor reuniuni, a fost stabilit un cadru general de politici comune în domeniul transporturilor aviatice, care definește nivelurile minime de asigurare și reglementează răspunderea operatorilor față de pasageri, bagaje, mărfuri şi terţe părţi. De asemenea, este foarte strict definită și obligația acestora de a acoperi riscurile specifice în activitatea aeriană, inclusiv pe cele legate de acte de război, terorism, deturnare, acte de sabotaj, sechestrarea ilegală a aeronavei şi rebeliunea civilă.

ALL RISKS. Adaptată cerințelor deosebit de stricte ale industriei aviatice, polița Casco pentru aeronave răspunde nevoilor tuturor categoriilor de beneficiari, de la liniile aeriene, aeroporturi, operatori de lucru aerian și aviație generală, până la fabricanții de aeronave sau de componente. Asigurarea de acest tip este adresată și aerocluburilor, unităților militare de aviație și persoanelor care dețin aeronave pentru transport privat. Acest tip de poliță acoperă, de asemenea, elicopterele. Polița Casco asigură aeronava pentru daună totală, daune parțiale sau dispariție, dar și pentru avarii la corpul aeronavei, părți componente sau echipamente.

RISCUL DE RĂZBOI. Unele companii aeriene operează zboruri în zone cu climat politic instabil și grad ridicat de risc de război, situații care sunt, de regulă, exceptate în cazul polițelor generale. Reticența a fost motivată, o vreme, de faptul că piața asigurărilor de aviație a fost afectată puternic de evenimentele tragice de la 11 septembrie 2001. Statisticile pozitive privind siguranța transportului aerian, care a înregistrat un nivel al pierderilor relativ scăzut în ultima perioadă, alături de creșterea concurenței o dată cu intrarea unor noi societăți pe piața asigurărilor de aviație, au contribuit la reducerea semnificativă a primelor de asigurare începând cu 2004.

Deși numeroși transportatori aerieni și operatori de aeronave consideră că riscurile asociate actelor de război și terorism ar trebui să fie suportate de state și nu de operatorii de aeronave, Convenția de la Montreal nu scutește transportatorii aerieni de răspunderea față de pasageri în astfel de cazuri. Dar piața asigurărilor oferă acoperirea cerută de regulament tuturor transportatorilor aerieni și operatorilor de aeronave. În parteneriat cu companii internaționale cu rating maxim și experiență, Obsidian Broker oferă polițe cu clauze speciale care asigură aeronavele pentru evenimente care au legătură directă sau indirectă cu pirateria aeriană, situații de război, invazie sau alte tipuri de ostilităţi ale unui duşman extern. Acest tip de asigurare acoperă atât persoanele și obiectele din aeronavă, cât și avionul în sine. Prima variază în funcție de stabilitatea preconizată a țărilor în care va călători nava.

Cere o analiză personalizată completând formularul de mai jos!

Contacteaza-ne