Este infectarea cu Coronavirus acoperită de asigurare și în ce condiții?
Un nou competitor pe piața brokerajului corporate: Obsidian Broker de Asigurare-Reasigurare
ianuarie 21, 2020
‘Biroul fără hârtii’ este un vis împlinit dar poate fi un coșmar cibernetic pentru companii
martie 2, 2020

La sfârșitul anul 2019 a fost descoperit un nou virus fatal pentru om. Agresivitatea cu care se răspândește a obligat guvernul chinez să recunoască existența sa în data de 21 ianuarie 2020 și să ia măsuri fără precedent. Numele oficial al virusului este 2019-nCoV dar publicul larg îl știe sub numele de coronavirus.

Într-un articol recent pe Wall-Street.ro, Valentin TUCA, CEO Obsidian Broker,  a fost întrebat dacă polițele de asigurare de sănătate făcute în România ar trebui să ofere acoperirea necesară pentru cheltuielile medicale ocazionate, inclusiv cele de spitalizare, în cazul în care virusul apare și în țara noastră.

“Nu există clauze speciale de asigurare a unor astfel de riscuri. Dimpotrivă, epidemiile și pandemiile se exclud explicit din asigurare, datorită caracterului lor catastrofal. Atenție însă, epidemiile și pandemiile se declară de către Organizația Mondială a Sănătății și după câte știu, în cazul de față, nu s-a întâmplat acest lucru. De regulă, polițele de asigurare de călătorie exclud explicit din asigurare și situațiile când există interdicții de călătorie într-o anumita zonă, sau există avertizări de călătorie din partea ministerului local de externe. De fapt, este vorba de o cooperare între asigurat și asigurator, pentru evitarea producerii riscului asigurat, în cazul de față îmbolnăvirea, pentru că, în ultimă instanță, asigurarea nu are doar rolul de a recupera pierderile, ci și pe acela de a proteja riscul de a nu se produce”, spune, pentru Wall-Street, Valentin Tuca, CEO Obsidian Broker de Asigurare-Reasigurare.

Precedentele cazuri de îmbolnăviri cu virusuri precum H1N1 sau Ebola au fost acoperite de asiguratori așa că și aceasta ar trebui să fie acoperite de asigurator dar în anumite condiții:

“În cazul de față, în opinia mea, asiguratorii nu au argumente să refuze despăgubiri pentru cazuri de coronavirus, având în vedere că nu au existat avertizări, nu este declarată epidemie sau pandemie și manifestările sunt clasice pentru viroze respiratorii sau pulmonare, care sunt asigurate. Dacă se declară epidemie sau pandemie însă, asiguratorii vor putea refuza, pentru cazurile apărute ulterior declarării, pentru că asttfel de excluderi există de regulă în polițele de asigurare. De asemenea, vor putea refuza acoperirea pentru solicitările de despăgubire venite din partea celor care nu au respectat restricțiile de călătorie în anumite zone sau avertizările transmise de ministerul de externe pentru a călători în anumite zone, întrucat astfel de prevederi există, de asemenea, în conditii”, mai spune Valentin Tuca.

 

Contacteaza-ne