Primăriile au un rol important în popularizarea asigurărilor obligatorii pentru locuinţe
România este a 6-a cea mai mare piaţă de asigurări property din Europa Centrală şi de Est
octombrie 3, 2019
Un nou competitor pe piața brokerajului corporate: Obsidian Broker de Asigurare-Reasigurare
ianuarie 21, 2020

Călin Rangu, director în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a declarat recent că “Primăriile au un rol important în popularizarea asigurărilor obligatorii pentru locuinţe şi nu trebuie apelat neapărat la pârghii de forţă, precum amenda, pentru că oamenii înţeleg dacă li se explică.”

 

În opinia sa, pare să fie mai degrabă o problemă de abordare și educație. Pentru argumentare el a oferit exemplul Primăriei din Brașov unde peste 50% sunt asiguraţi pentru asigurările obligatorii având în vedere că primăria are un departament specializat şi a făcut anumite campanii şi oamenii se asigură pentru că unii nici nu ştiu. Nu trebuie să apelezi neapărat la pârghii de forţă. Dacă faci un pliant şi i-l dai omului, el înţelege pentru că multă lume nu vrea să-şi asume un risc şi să rămână pe stradă când se va întâmpla una dintre calamităţile asigurabile, a mai declarat Călin Rangu, jurnaliștilor de la Agerpres, prezenți la a 16-a ediţie a ICAR – Forumul Internaţional de Riscuri Catastrofale.

 

De asemenea, el a mai explicat că se popularizează mai mult riscul de cutremur, dar nu şi celelalte două riscuri la fel de importante, mai ales pentru unele zone ale țării: de inundaţii şi de alunecare de teren.

 

Conform Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) numărul polițelor este în ușoară creștere pe fondul unei mai bune educații și informare a populației.

 


Câteva informații cheie din piață:

 

  • Numărul de contracte de asigurare obligatorie de locuinţă în vigoare la sfârşitul perioadei de raportare (807.141) s-a mărit cu circa 2%,
  • Primele brute subscrise (în valoare de 74,16 milioane de lei) au crescut
    cu aproximativ 4%, în timp ce indemnizaţiile brute plătite (2,15 milioane de lei) au crescut semnificativ, cu 121%.
  • Subscrierile aferente asigurărilor facultative de locuinţe (prime brute subscrise de 172,76 milioane de lei) au înregistrat o creştere de aproximativ 7% comparativ cu primul semestru din anul precedent
  • Indemnizaţiile brute plătite (44,93 milioane de lei) au fost în creştere cu circa 54%
  • Numărul de contracte noi încheiate în perioada de raportare (639.748) a urcat cu 3%.

 

Contacteaza-ne