Asigurări de răspundere profesională pentru medici și personal medical

Un accident nu este neglijență. Există, însă, cazuri în care, la o investigare mai complexă, ceea ce părea la început accident să se transforme în suspiciune de neglijență profesională, iar evaluatorii să decidă să ducă mai departe investigația. Atât intervențiile chirurgicale complicate, cât și simplul tratament pot decurge neprevăzut, antrenând evaluări complexe în vederea stabilirii responsabilităților.

Există două tipuri principale de greșeli pe care le poate face un medic, o eroare de evaluare, care ar putea deveni o eroare de diagnostic, având ca rezultat administrarea unui tratament greșit. Erorile în efectuarea tratamentului pot avea consecințe severe, mai ales dacă este vorba despre o operație sau alt tip de tratament complex.

În cazul profesiilor cu înalte standarde de execuție, riscurile profesionale sunt transferate în totalitate unei companii de asigurare, astfel încât competența și munca acestor specialiști să nu fie puse niciodată sub semnul întrebării. Cunoscută și sub denumirea de asigurare de malpraxis, asigurarea de răspundere profesională pentru medici și personal medical garantează despăgubirea prejudiciilor cauzate prin comiterea unor erori sau ca urmare a neglijenței în exercitarea profesiei.

În termenii legii 95/2006, malpraxisul medical este definit drept eroarea profesională săvârșită de diverse categorii de personal medical: medic, dentist, farmacist, asistent medical sau moașă. Personalul medical răspunde civil în cazul în care se constată un act de malpraxis, fără a fi înlăturată răspunderea penală dacă fapta care a cauzat prejudiciul este o infracțiune.

În condițiile Legii nr. 95/2006, personalul medico-sanitar are obligația de a încheia o asigurare de răspundere civilă profesională valabilă pe întregul teritoriu al României. Au obligația de a încheia astfel de asigurări și spitalele, clinicile sau alte unități medicale. Limitele minime ale asigurării personalului medico-sanitar determinate pentru o perioadă de un an calendaristic sunt stabilite de Casa Națională de Sănătate.
Acest tip de asigurare mai acoperă:
  • Cheltuielile de judecată
  • Cheltuielile de judecată rezultate din procesul civil
  • Costurile de înlocuire a documentelor deteriorate sau pierdute
  • Cere o analiză personalizată completând formularul de mai jos!

    Contacteaza-ne