Un accident nu este neglijență. Există, însă, cazuri în care, la o investigare mai complexă, ceea ce părea la început accident să se transforme în suspiciune de neglijență profesională, iar evaluatorii să decidă să ducă mai departe investigația. Atât intervențiile chirurgicale complicate, cât și simplul tratament pot decurge neprevăzut, antrenând evaluări complexe în vederea stabilirii responsabilităților.
Există două tipuri principale de greșeli pe care le poate face un medic, o eroare de evaluare, care ar putea deveni o eroare de diagnostic, având ca rezultat administrarea unui tratament greșit. Erorile în efectuarea tratamentului pot avea consecințe severe, mai ales dacă este vorba despre o operație sau alt tip de tratament complex.
În termenii legii 95/2006, malpraxisul medical este definit drept eroarea profesională săvârșită de diverse categorii de personal medical: medic, dentist, farmacist, asistent medical sau moașă. Personalul medical răspunde civil în cazul în care se constată un act de malpraxis, fără a fi înlăturată răspunderea penală dacă fapta care a cauzat prejudiciul este o infracțiune.