Starea de alertă. Aspecte legislative și care sunt sectoarele care se redeschid
Asiguratorii promit flexibilitate pentru a permite clienților să își păstreze acoperirea
aprilie 3, 2020
Măsurile CNSSU pentru situația de alertă (Hotărâre 24/2020)
mai 15, 2020

În data de 4 mai 2020, Președintele Klaus Iohannis a anunțat încetarea stării de urgență și intrarea într-o nouă etapă de stare de alertă.

 

Într-un interviu recent, Augustin Zegrean, expert constituțional și fost președinte al Curții Constituționale a explicat faptul că starea de alertă elimină astfel toate limitările de libertăți individuale care au fost impuse prin prevederile ordonanțelor militare și orice noi restricții și limitări de libertăți individuale așa cum sunt ele consfințite de Constituția națională vor trebui să fie adoptate doar prin lege, nu prin ordonanță de urgență. Prin urmare, din 15 mai vom beneficia din nou de libertatea de mișcare și libertate de a desfășura o activitate comercială așa cum este ea consfințită de Constituție la articolul 16.

 

Starea de alertă este prevăzută de OUG nr. 21/2004 şi se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgentă.

 

Astfel conform ordonanței amintite mai sus, pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituţia României, republicată, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia.

 

Concret, se vor ridica restricții în perioada următoare. Se vor redeschide frizeriile, cabinetele stomatologice, hotelurile și comerțul cu excepția magazinelor din mall-uri și centre comerciale care nu au acces direct din exterior. Conform declarațiilor premierului vor fi menținute restricții pentru sectorul restaurantelor și a evenimentelor publice precum cinema, teatru, întruniri religioase, concerte etc.

 

În data de 15.05.2020 s-a adoptat actul normativ care prevede masurile CNSSU privind starea de alertă reglementată prin lege adoptată de parlament. H.G. 24/2020 este disponibil aici.

Contacteaza-ne